Benyus Testvérek Kamaraegyüttese

Benyus Testvérek Kamaraegyüttese

Családi Kórus

Szülők – Alapítók

Bemutatás

A Benyus Testvérek Kamaraegyüttese tíz testvérből álló kis szimfonikus együttes. Megalakulásuk idejét nem könnyű meghatározni, mivel a gyermekek születésük sorrendjében fokozatosan kapcsolódtak be a közös zenélésbe, így a kamaraegyüttes közös múltja több mint 30 évre tekint vissza.
Benyus Sándor, az édesapa zongorázott, hegedült és kórust vezetett, felesége, Anna pedig hegedült. Az évről évre bővülő együttes tehát egy sokgyermekes házaspár zeneszeretetéből született. Tagjai a zene iránti szeretetet még gyermekkorukban megtapasztalták, és a muzsikától felnőttként sem szakadtak el. A tíz testvér mindegyike a zenészhivatás mellett döntött, és diplomát szerzett valamely zeneművészeti egyetemen vagy főiskolán.
A családi kamarazenélés hagyománya tovább folytatódik, mára már az unokák (majdnem mind a 28) is együtt zenélnek.
Az elmúlt évtizedekben az együttes koncertjeinek helyszíne volt a Liszt-ház, a Magyar Rádió, az Erkel Színház, a Kiscelli Múzeum, a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Parlament. Felléptek a Ciróka Bábszínház társulatával: Visegrádon, Pécsett és Budapesten. Rendszeres közreműködője különféle rendezvényeknek, fesztiváloknak, kiállításoknak, templomi ünnepségeknek. Az együttes tagjai hivatásuknak érzik, hogy elvigyék az élő zene szépségét azokhoz, akik ehhez nehezebben jutnak hozzá. Ezért több helyen adnak meghívásra koncertet karitatív jelleggel: vidéken, idősek otthonában, kórházakban, pszichiátriai betegeknél, börtönben, fogyatékkal élőknél.
Koncertkörutak keretében eljutottak Erdélybe és Európa számos országába (Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország).
Az évek során a televízió is készített velük műsort: többek között szerepeltek Vitray Tamás (Talkshow) és Borbás Marcsi (Családmesék) műsorában. Hallhattuk őket különböző rádióadásokban pl.: Kerényi Mária, Varga Károly és Magyar Kornél vendégeként a Bartók Rádióban, valamint megjelentek számos újság és folyóirat hasábjain is.
Mivel a család, s ezáltal az együttes is folyamatosan bővült, a darabokat is mindig újra kellett hangszerelni. Ezt kezdetben az édesapa vállalta magára, majd valamivel később már az idősebb gyerekek is besegítettek.
Hangszeres és énekes repertoárjuk igen széles skálán mozog: a reneszánsztól korunkig, a klasszikus műfajoktól a népszerű melódiákig, a rövidebb, két-három szólamú művektől a nagy szimfonikus darabokig terjed. Ezek mellett mindig törekszenek arra, hogy műsorukban magyar zeneszerzőket is megszólaltassanak.

Tagok

Benyus Sándor

nagybőgő

Benyus Hedvig

fuvola

Benyus Tamás

oboa

Benyus Anna

hegedű

Benyus Mária

hegedű

IMG 2658 IMG 2688 364M 312M 322M

 

Benyus Bernadett

brácsa

Benyus Gertrúd

cselló

Benyus Kinga

hegedű

Benyus János

kürt

Benyus Péter

kürt

333M 328M IMG 2653 354M 340M

Tevékenység

  • Idősek otthonában koncertek
  • Gyerek műsorok
  • Rendezvényeken közreműködés
  • Zenélés esküvőn, lakodalmon
  • Templomi zenei szolgálat
  • Külföldi koncert
  • Vidéki településeken fellépések